в. Монитор - Геншер, който обедини Германия и Европа

monitorОще една бележита биография стана достъпна за българския читател. При препълнена зала и огромен интерес Фондация “Фридрих Науман” представи българското издание на “Ханс-Дитрих Геншер. Биографията”. Неин автор е германският дипломат и политолог Ханс-Дитер Хойман. Книгата е част от издателската програма “Световният гамбит”.

Съвсем не беше случаен интересът към тази книга, защото Геншер е свързан с големите промени и в нашата страна. Както между впрочем с падането на Берлинската стена и обединението на Европа.

Малко връщане на историческата лента назад в годините ще ни припомни, че в края 1988 г. като тогавашен външен министър на ГФР на посещение заедно с президента Вайцзекер Геншер се среща в София с част от българските интелектуалци, станали известни по-късно със закуската при френския президент Митеран. Година по-късно двамата западногермански политици отново са в България, за да помогнат при началото на демократичните процеси.

Това е само част от историята, която
СВЪРЗВА ХАНС-ДИТРИХ ГЕНШЕР С БЪЛГАРИЯ

Новоизлязлата биография разкрива живота и дипломатическата дейност на човека, който когато излиза от властта, е външният министър на Германия с най-дълъг стаж на този пост. Интересно е да подчертаем, че има нещо съдбовно във факта, че роденият на 21 март 1927 г. в източногерманския град Райдебург Геншер през 1952 г. ще успее да избяга от ГДР. Десетилетия по-късно той ще е най-големият дипломат, който работи за обединението на Германия и Европейския съюз.

Според шефа на българския клон на Фондация „Фридрих Науман” Петер-Андреас Бохман Геншер е  изиграл и много важна роля да дискутира със своите чуждестранни колеги как да бъде ръководено това обединение на Германия и той постигна успех в това. Ето защо за германците той е повече или по-малко най-значимият политик през последните десетилетия.

Геншер е основен активен участник и в
ЗАРАЖДАНЕТО НА ТАЗИ ЕВРОПА, КОЯТО ЗНАЕМ ДНЕС

Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб, подчерта, че е очевидно, че  Ханс-Дитрих Геншер се помни за това, което е направил не само за Германия, но и за Европа и - разбира се, и за България.
Авторът на биографията е близък съратник на Геншер. Ханс-Дитер Хойман е дипломат с дългогодишен опит в посолствата на своята страна в Москва, Вашингтон и Париж. За работата си върху тази книга той е имал достъп до редица документи, най-вече от външното министерство на Германия. Хойман е дал оценките за събитията както на самия Геншер, така и на личности, като Михаил Горбачов, Едуард Шеварднадзе, Джеймс Бейкър, Джордж Шулц, Збигнев Бжежински, Хенри Кисинджър, Ролан Дюма.

Издател и преводач на биографията на Геншер е журналистът международник Симеон Василев. Така стана възможно да научим много повече за политическата кариера на човека, когото наричат “постоянния външен министър” и “запазена марка за дипломация”.






Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.