Джаз ФМ радио - Художник и поет с танц – 70 години от рождението на Маргарита Арнаудова празнуваме във вторник

70-та годишнина от рождението на легендарния хореограф Маргарита Арнаудова ще бъде отбелязана с галаспектакъл в Държавния музикален и балетен център във вторник, 25 октомври. Три поставени от Маргарита Арнаудова творби ще види публиката в празничната вечер – филма-спектакъл на режисьора Михаил Пандурски „Пролетно тайнство” по музика на Игор Стравински, „Нестинарка” по музика на Марин Големинов и „Болеро” по музика на Морис Равел. В първата част на празничната вечер ще бъде показан и документалният филм на Йордан Джумалиев за култовия хореограф. Премиерата си ще има новата книга на проф. Анелия Янева за Маргарита Арнаудова. В „Не мога да отделя балета от себе си...“ са поместени статии и рецензии от най-известните представители на българската балетна критика. Книгата съдържа и бележки от личния архив на Маргарита Арнаудова, фрагменти от нейни интервюта, както и богат снимков материал.

Семейството на Маргарита Арнаудова, съхранило с любов този богат архив, го е систематизирало и предоставило за целите на книгата.

Как днешният състав на трупата на „Арабеск“ продължава наследството на Маргарита Арнаудова можете да чуете тук в интервюто на Светослав Николов с хореографа Боряна Сечанова и с балетния критик Маргарита Михайлова.







Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.