БНР - Гала-вечер с творчеството на Маргарита Арнаудова

Тази вечер Балет "Арабеск" ще представи "Гала-вечер с творчеството на Маргарита Арнаудова" по повод 70-та годишнина от рождението на голямата хореографка. Спектакълът започва в 18 ч. на сцената на Музикален театър "Стефан Македонски". 

Освен емблематичните спектакли на Маргарита Арнаудова и Балет "Арабеск" – "Нестинарка" и "Болеро", тази вечер ще може да се види и филмовата версия на още един от най-ярките спектакли на голямата българска хореографка – "Пролетно тайнство". 

Тази вечер ще бъде представена и новата книга на проф. Анелия Янева за Маргарита Арнаудова, в която ще можем да проследим цялото й творчество. Разгръщайки книгата една легенда за балетното изкуство, каквато е Маргарита Арнаудова, оживява и чрез много богатия снимков материал. 

Пред БНР дъщерята на дългогодишния директор на Балет "Арабеск" Олеся Пантикина, която е хореограф и репетитор на балета, разказа: 

Тя беше много светъл, жизнен и топъл човек. Винаги в нейно присъствие хората се чувстваха удобно. Тя имаше такъв начин да се грижи за хората около себе си, веднага създаваше една среда на спокойствие, на удобство, на приятелство. Мисля, че това е нещото, с което всички, които са се докосвали до нея, са я запомнили. Тя и по този начин и работеше. Тя вадеше най-доброто от хората с положителната си нагласа. Беше много емоционална. Много интересно показваше, тя показваше изключително, заразително. Начинът, по който тя изиграваше всички роли, за всички танцьори, които са имали възможност да работят с нея, наистина е впечатляващ и той остава отпечатък в изпълнението им. Тя внасяше уют около себе си. Тя беше естет. Всичко, до което се докосваше, по някакъв начин го одухотворяваше. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.