в. "Сега" - Галаспектакъл и книга за 70-годишнината на Маргарита Арнаудова

segaВъв вторник от 19.00 часа в Държавния музикален и балетен театър ще има галавечер с творчеството на изтъкнатата хореографка и дългогодишен директор на студио "Арабеск" Маргарита Арнаудова. Той се посвещава на 70-годишнината от рождението й, а в програмата са включени филмът спектакъл "Пролетно тайнство" по музика на Игор Стравински и балетите "Нестинарка" на Марин Големинов и "Болеро" на Морис Равел.

Ще бъде представена и новата книга на професор Анелия Янева "Маргарита Арнаудова", издадена от "Сивас консултинг". Книгата има и по-широко посвещение - тя е и за всички, които "не могат да отделят балета от себе си", на поколенията артисти, които са градили и градят неповторимата история на балет "Арабеск", на творците от всички балетни театри, които са споделяли професионалния път на Маргарита Арнаудова (1941-1994 г.)

Освен аналитичния текст на проф. Анелия Янева, която изследва историята на българския балет и отблизо познава творчеството на Маргарита Арнаудова, книгата съдържа статии и рецензии от най-известните представители на българската балетна критика. В книгата има и бележки от личния архив на Маргарита Арнаудова, както и богат снимков материал. Те дават представа не само за нейния творчески път, но и за големите имена на българския балет и изкуство и естествено за духа на времето, в което те са творили. Семейството на Маргарита Арнаудова, съхранило този богат архив, го систематизира и предоставя за публикуване в книгата. Голяма част от снимките са от архива на балет "Арабеск" и са дело на фотографа Иван Донов.

Самата Маргарита Арнаудова казваше приживе, че "никой не може да запише това, което тялото на човека е в състояние да изрази". Книгата за нея е на път да я опровергае.







Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.