БНР - Светла Костадинова: Тепърва ще стане ясно дали сривът в еврозоната се отлага

Дали отложихме срива в еврозоната тепърва ще стане ясно, каза в „Преди всички” Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика. Днес тя участва в представянето на книгата „В сянката на финансовата криза” заедно с фондация "Фридрих Науман".

Неприлагането на критериите и решенията е основна причина да сме в това положение. Дали ще има по-координирано управление на икономическата политика в ЕС. Фактът, че ще се разглежда бюджетът на всяка държава в Брюксел може да се приеме като намеса в икономическата политика. Ние не сме от проблемните страни,  имаме възможност да решим дали ще се присъединим към това предложение. Искаме ли Брюксел да води нашата икономическа политика? Започва да се оформя група, което е настроена да спазва правила и друга, която по различни причини, най-вече вътрешнополитически не е склонна. И двете групи губят, защото са свързани. По-добри са решенията на по-широка основа.

Книгата „В сянката на финансовата криза” се опитва да анализира как политическите решения са повлияли на икономическата криза, в която се намираме. Книгата ще е полезна за всеки, който иска да прочете конкретни приложения какво може да се прави, каза още Светла Костадинова.

Цялото интервю на Таня Величкова със Светла Костадинова чуйте в звуковия файл.Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.