Bulgaria On Air - В сянката на финансовата криза частни банки да емитират пари

bgonairИдеята проследяват икономисти в книга, станала повод за разгорещени дискусии между политици и икономисти.

Германски икономист и издател лансира революционната идея частни банки да емитират ликвидност. Идеята е застъпена в книгата „В сянката на финансовата криза“, която излиза вече и на български език. Книгата стана повод за дискусия сред икономисти и политици.

Германските финансисти разбулват мита за могъщата роля на централните банки като източник на стабилност.  Валутна конкуренция принципно е възможна, заявява германският издател на книгата Петер Алтмикс. Хората определено са в състояние да боравят паралелно с няколко валути, ако осъзнаят предимствата, например ако някоя друга валута предлага по-голяма стабилност на стойността, отколкото националната. Така в много страни от Източна и Югоизточна Европа години наред германската марка и американският долар служеха като паралелна валута и едва благодарение на тях спестяването изобщо стана възможно, твърди Алтмикс.

Много експерти  дойдоха на представянето на книгата, за да обменят мнения за екстравагантните идеи на авторите.

Директорът на ИПИ Светла Костадинова зададе въпрос дали България се намира в сянката на финансовата криза, при положение, че нямаме катострофални показатели, но сме част от Европа и съответно зависими от събитията на континента.

Петер-Андреас Бохман  от Фондация за свободата „Фридрих Науман“ на свой ред подчерта, че много страни от Европейския съюз трябва да се научат на финансова дисциплина. По неговите думи държавите трябва да осъзнаят, че не могат да харчат пари така, както преди, защото вече ги няма. Според него България върви в правилната посока.






Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.