OffNews.bg - Книгата на ген. Бояджиев за Ким Филби събра над 200 души

offnewsПремиерата на книгата на ген. Тодор Бояджиев, посветена на най-великия разузнавач на ХХ век Ким Филби, събра във Военния клуб над 200 души. Сред тях имаше политици, разузнавачи, военни, посланици и бизнесмени. Наетата от ген. Бояджиев малка зала в клуба не успя да побере всички, които искаха да поздравят автора.

„Трябваше да се чуят неща за българската връзка в живота на Ким Филби. Те показват човека Ким Филби“, обяви ген. Бояджиев на представянето на книгата.

Книгата представя личната кореспонденция на Ким Филби с ген. Тодор Бояджиев, както и анализи, оценки, мнения на близки на известния разузнавач. След края на своята легендарна кариера Филби заживява в Москва, а една от любимите му дестинации за почивка в този период е България. Тук той се среща и става приятел с българския разузнавач Тодор Бояджиев.

„В разузнаването можеш да намериш приятели, с които те разделя или сближава идейна близост. Днес идеологиите са минали на заден план, материалното е водещо. Имаме цялостна промяна на скалата от морални ценности. Именно тази дружба, която се е базирала на това, че имахме две диаметрално разположени виждания за бъдещето на света, раждаше много приятели и помощници и от едната, и от другата страна“, каза в интервю за БНР ген. Бояджиев.

„Заглавието на книгата е „Ким Филби в спомените на генерал Тодор Бояджиев“, но по-точното заглавие би било „Ким Филби в едно разследване на ген. Бояджиев“, обясни той.







Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.