БНТ - "Ханс-Дитрих Геншер. Биографията" на български

При препълнена зала и огромен интерес Фондация "Фридрих Науман" представи тази вечер българското издание на книгата "Ханс-Дитрих Геншер. Биографията". Неин автор е германският дипломат и политолог Ханс Дитер Хойман. Книгата е част от издателската програма "Световният гамбит".

Това е книга за живота и дипломатическата дейност на един човек, който когато излиза от властта, е външният министър на Германия с най-дълъг стаж на този пост - Ханс Дитрих Геншер. Игра на съдбата или съдбовно решение, но това е факт от неговата биография - през 1952 година той бяга от Източна в Западна Германия.

Десетилетия по-късно Геншер е най-изтъкнатият дипломат на страната си и ключова фигура в нейното обединение през 1990-та.

Петер-Андреас Бохман - фондация "Фридрих Науман": Той изигра и много важна роля да дискутира със своите чуждестранни колеги как да бъде ръководено това обединение на Германия и той постигна успех в това. Ето защо за нас, германците, той е повече или по-малко най-значимият политик през последните десетилетия. Особено пък за мен - аз съм от бившата Източна Германия и съм много благодарен, че той се справи с тази задача!

Геншер е основен активен участник и в зараждането на тази Европа, която знаем днес.

Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб: Очевидно Ханс Дитрих Геншер се помни за това, което той направи не само за Германия, но и за Европа и - разбира се, и за България.

Авторът на биографията е близък съратник на Геншер. Ханс Дитер Хойман е дипломат с дългогодишен опит в посолствата на своята страна в Москва, Вашингтон и Париж. За работата си въху тази книга той е имал достъп до редица документи, най вече от външното министерство на Германия.

И така събира в една книга политическата кариера на човека, когото наричат "постоянният външен министър" и "запазена марка за дипломация".Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.