Fakti.bg - Геншер – политикът на Германия и обединителят на Европа

 fakti2

„Не може Западна Европа да е добре, когато източната й част се чувства зле.
И обратно.“
Ханс-Дитрих Геншер

Излезе от печат книгата “Ханс-Дитрих Геншер - Биографията”  за политика, който направи изключително много за Германия и Европа, а така също и за България. Българското издание на книгата бе отпечатано в печатница „Спектър”. Представянето на книгата бе организирано от  Фондация за свободата "Фридрих Науман" в сътрудничество с издателската програма "Световният гамбит". Премиерата на книгата се радваше на изключителен интерес от страна на дипломати, политици, журналисти, юристи, представители на академичните среди.

Авторът е разгледал под лупа, даже ще кажа под електронен микроскоп дейността на Геншер, който е един универсален политик, през всичките години на своята политическа кариера. Това заяви председателят на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси в коментар за книгата. Според него тази книга е така педантично по римски написана и толкова прецизно издадена, че тя може би е достойна за една докторска дисертация, а може дори и за място в академията на науките.

Геншер може да се нарече „баща обединител“ на Германия. Но ако човек внимателно се вгледа в дейността на Геншер, ще разбере, че една от причините да дойде Кол на власт, това е именно Геншер и неговото ключово решение от 1982г. Той се превръща не само в обединител на Германия, а и в обединител на Европа и Европейския Съюз в частност, коментира Соломон Паси.

Германия е един типичен пример за страна, в която вътрешната политика има огромно, решаващо влияние върху външните политически ходове. И това прави тази книга изключително ценна, тъй като при всички тези компликации на историята, географията и на геополитиката, авторът е успял да ни предложи една много подробна и много компетентно направена биография. Той е написал тази биография, освен с всичко друго и с много голяма любов към автора.

Между 1969-та  и 1974-та година, когато Геншер е в предишното правителство, още като министър на вътрешните работи, започва да се заражда модерния тероризъм. Мнозина експерти по тероризъм смятат, че началото на съвременния тероризъм е терористичната акция в Мюнхен срещу израелските спортисти през 1972г. Тогава в Германия бушуват бандите на Баадер Майнхоф. Това е един момент, който наистина е крайно неприятен, крайно труден  от професионално политическа, от морална, от човешка гледна точка за един вътрешен министър.

В този период и международната обстановка е изключително недружелюбна. Това е след, около или по време на войната във Виетнам. Групи за приятелство се създават в цяла Европа - едни се обявяват против неутронното оръжие, други са в приятелство с „червените бригади“, трети групи са около Карлос Чакала. И в края на краищата всички тези групи се оказва, че са тясно свързани със Световния тероризъм, на чиито последни действия станахме жертви ние в България, в Бургас преди няколко седмици. Този световен тероризъм е едно и също лице, изразяващо всички тези групи за които споменах. А днес те битуват под името „анти-глобалисти, коментира Соломон Паси.

Бившият външен министър спомена, че е имал три момента свързани с България и Геншер, които се явяват и негови лични. Първото е през 1990-та година. Малцина помнят, че ние фактически сме били съюзници с Германия като цяло и с Геншер в частност. През 90-та година, когато България взе решението да подкрепи Коалицията в Персийския залив, която освободи Кувейт от Садам Хюсейн. Тогава си спомням, че съм споделял едно виждане, което и Геншер е имал тогава и което аз и до днес вярвам, че е абсолютно валидно и правилно. Тогава през 91-ва  година Садам Хюсейн трябваше да бъде отстранен от власт, за да не се стига до всички тези трагични събития, които се случиха  20 години по-късно. Така че, тогава България беше съюзник с Геншер, припомни Паси.

През 1991 г., на 10-ти май, Геншер и тогавашния американски секретар – Джеймс Бейкър, публикуват една съвместна декларация за  разведряването и дават един план от десет точки. За другите девет точки няма да говоря, защото те са космически, но десетата точка е нещо, което те взеха от България, припомни Паси. Предлагат да се създадат Атлантически клубове из цяла Източна Европа, по модела, който ние в България, вече бяхме направили това. Това е един от малкото случаи, когато политическата мисъл на  България е изпреварила  германо-американската.

”Немските дипломати обикновено обичат да казват, както и немските политици, че обединението на Германия и обединението на Европа са двете страни на един и същи медал. Тази книга, между впрочем, показва не само личната, политическата, дипломатическата съдба и професионален път на един голям европеец, но тя е и книга за цялата следвоенна политическа история на Федералната Република. От нея вие ще научите не само за Геншер, но и много непознати неща”, заяви Симеон Василев, автор на издателската програма „Световният гамбит”. Василев припомни, че във филма „Стената”, който той е правил, Геншер заявява: „Не може Западна Европа да й е добре, когато източната й част се чувства зле. И обратно.“ „Това е толкова актуално и днес”, коментира Василев,. Той пожела това представяне на книгата да бъде послание за  „политика на отговорността, а не политика на насилието”, каквато е политическата философия на Геншер.






Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.