Симеон Василев: Светът не е изглеждал толкова разглобен от 2003-та насам

Бежанската вълна може отново да се отприщи

Бежанската вълна може отново да се отприщи и конфликтът Турция – Гърция, който засега е някъде високо в небето, може да стане актуален. За това предупреди в интервю за "Хоризонт" журналистът Симеон Василев. В анализ на ситуацията в Сирия той изтъкна, че е умерен песимист, защото широката картина никак не е радостна:

"Това не е само сирийското блато, в което са замесени големите сили, но и маса неща в Европа – историята със "Северен поток" 2, поведението на европейските страни по случая "Скрипал", напрежението между Турция и Гърция, това, което би могло (в най-развинтеното въображение) да се случи между Косово и Сърбия. Тоест картината е изпълнена с много негативни новини, лошо настроение. Не си спомням от 2003 година насам светът да е изглеждал толкова разглобен".

"Сирийското блато доказва, че човечеството не е направило и крачка напред след Карибската криза насам – от 60-те години на миналия век", подчерта Василев. Като основен глобален процес той открои борбата за надмощие:

"Това не е онзи конфликт Изток – Запад, изпъстрен с идеология. Всичките коментари за т.нар. "Студена война" – някой беше казал "ледена война"… Умерен оптимист съм, защото поне да се стигне до положение „Счупихме леда и замръзнахме“, пак ще е нещо добро за света".

Симеон Василев смята, че има четири сценария за Сирия. Първият от тях – дипломацията, не е ефективен, защото по думите му, "дипломатическият паркет е много хлъзгав". Вторият сценарий: ограничени удари – би напомнил за миналогодишната акция с 59 ракети, която според експертите не е постигнала ефект. Третият вариант, определен от Василев като "доста неприятен", е евентуален конфликт между Русия и Америка в Сирия, а четвъртият – нищо да не се случи.

Журналистът коментира и заздравяването на позициите на Виктор Орбан след парламентарните избори в Унгария, което по думите му ще има последици за европейската политика.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.







Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.