Симеон Василев: Надигането на десните екстремисти в Германия не трябва да се подценява

Надигането на десните екстремисти в Германия не трябва да се подценява. Това коментира журналистът Симеон Василев в интервю за предаването „12+4“ по повод на размириците в германския град Кемниц.

По думите му, протестите в саксонския град не са прецедент: „Град Кемниц е третият по големина град в Източна Германия. Това е провинция Саксония. Три са източногерманските провинции, в които наблюдаваме такива ексцесии – Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия. В Кемниц не се случват тези неща за първи път, т.е. аз не бих говорил за някакъв прецедент. Този път обаче е малко по-чувствителен моментът, защото страшно много хора се събраха да протестират, избухнаха изведнъж, организирани в социалната мрежа. Над 6000 души са били на протестите. А защо там? От 1991 година в Кемниц се надигат десните радикали. В тази провинция една дяснорадикална, неонацистка партия влезе в местния парламент и стоя там близо 10 години – от 2004 година до 2014 година. После намаляха гласоподавателите, но този вакуум, който се организира, се зае от „Алтернатива за Германия“, която далеч не бихме я определили с неонацистките формирования, но нейните гласоподаватели се увеличиха неимоверно много в тези три провинции – с над 12%. Нека не забравяме, че в Саксония предстоят избори за местен парламент“.

Василев добави, че управляващите в Германия се притесняват от надигането на неонацистките настроения в страната: „Имайте предвид, че един бегъл поглед върху немската преса ще покаже, че те са в абсолютен шок – да се стигне до там, че Бавария да предлага полицейска помощ на Саксония. Имайки предвид и официалните изявления и на канцлера Ангела Меркел, на министър-председателя на Саксония и на други политически лица в Германия, процесите са много дълбоки и там притеснението е много голямо от надигането на тази вълна. /…/ Федералната република разполага с много сериозни мощности като правова държава да се справи с това нещо, но демокрацията зависи от изборите“. 

По повод на провелата се вчера среща между унгарския премиер Виктор Орбан, италианския външен министър Матео Салвини и чешкия премиер Андрей Бабиш, Василев коментира: „Има устойчива тенденция на оформяне на антиемигрантска ос“.

Според журналиста еманципиране на Европа е възможно само при водене на единна политика: „Европа може да се еманципира само при положение че бъде единна. По проблемите на сигурността Европа е разделена и това е заради наличието, естествено, на НАТО. Макар че навсякъде в световния ред всичко "скърца" – "скърца" Световната здравна организация, "скърца" в НАТО, навсякъде в икономическите отношения. /.../ За да бъде ЕС съюз в истинския смисъл на думата, трябва да има едни пари, една конституция и една армия“.

България трябва да бъде много внимателна при всички процеси, които се случват във външната политика, каза той и уточни: „България има особено място в ЕС, включително и географско, и за мен това е основна причина да бъдем много по-внимателни към всички процеси, които се случват. България трябва да си има ясна представа и стратегия за своята европейска политика, от която трябва да произхожда външната ѝ политика, защото нашето място предполага специфика и спрямо Русия, и спрямо Турция, спрямо Западните Балкани“.

„Светът като цяло се нуждае от нов тип разведряване. То ще бъде икономическото разведряване. В момента се търсят и сигурно ще се намерят тези политици на икономическото разведряване, защото оттам тръгват и първите стъпки към мира“, заключи Симеон Василев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.







Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.