сп. Политика - Запазената марка на дипломацията

politikaПреведоха на български биографията на Ханс-Дитрих Геншер

При препълнена зала и огромен интерес Фондация “Фридрих Науман” представи българското издание на книгата “Ханс-Дитрих Геншер. Биографията”. Неин автор е германският дипломат и политолог Ханс Дитер Хойман. Книгата е част от издателската програма “Световният гамбит”.

Това е книга за живота и дипломатическата дейност на най-популярния и с най-дълъг стаж външен министър на Федерална Република Германия. Той оставя своя отпечатък върху германската вътрешна и външна политика в продължение на четвърт столетие. През това време, богато на напрегнати и драматични събития, от партиен политик Геншер се превръща в актьор на световната политика. Негова заслуга е трайното укрепване на влиянието и престижа на Федералната република на международната сцена. Целенасочено и умело той развива германската политика към Запада и Изтока, където доказва изумителната си способност за политическо ръководство. Има ключова роля в обединението на Германия и на Европа.

Авторът на биографията е близък съратник на Геншер. Ханс Дитер Хойман е дипломат с дългогодишен опит в посолствата на своята страна в Москва, Вашингтон и Париж. За работата си върху тази книга той е имал достъп до редица документи и архивни материали. И така събира в една книга политическата кариера на човека, когото наричат “постоянният външен министър” и “запазена марка за дипломация”.Copyright © 2022 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.