Bgdancer.info - Гала-вечер с творчеството на Маргарита Арнаудова

bgdancerФенове на Маргарита Арнаудова се събират във вторник вечерта в Музикалния театър, за да отбележат 70 години от рождението й. Балет “Арабеск” ще почете знаменитата си хореографка с две от култовите й постановки и творба на Михаил Пандурски. Маргарита, която напусна света преди седем години, не просто раздвижи времето, в което живя, но и промени философията и естетиката на танца, категорични са критиците.

Емблематичният й спектакъл “Нестинарка” по музика на Марин Големинов шества из световните сцени от премиерата си през 1978 г. и се е превърнала в другото име на “Арабеск”. Сега възстановката е на Олеся Пантикина, дъщерята на Арнаудова. В главните роли са Даниела Иванова, Константина Ханджиева, Никола Хаджитанев.

Не по-малко интересна е и неповторимата атмосфера на танца в “Болеро” от Морис Равел. В духа на испанските ритми Арнаудова създава уникална хореография, обрала овации по различните континенти.

Във вечерта на Маргарита ще бъде прожектиран и филмът “Пролетно тайнство” по музика на Игор Стравински. Спектакълът е сред най-играните творения на Арнаудова, част от турнетата на “Арабеск” и до днес, истински образец за майсторско вплитане на музика и танц. Художник на трите балета е Мария Трендафилова, свързана с хореографката през целия й творчески път.

На галавечерта ще бъде представена и новата книга за Маргарита Арнаудова от проф. Анелия Янева. “Не мога да отделя балета от себе си. Това не е професия, а живот”, казва преди години Маргарита Арнаудова. “И да имах свободно време, не бих могла да го посветя на нищо друго. Без балета нямаше да зная какво да правя с енергията си, с мислите, с чувствата си. От танците, от хореографията получавам всичко. Трудностите, с които се сблъсквам, ме оформят като характер и определят живота ми”, обяснява Арнаудова.







Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.