Newsletter

Име:
Email:

Карстен Фогт: "Аз не мога да си представя германски войски в Ирак"

7.2.2004
Интервю с Карстен Фогт,
координатор на германо-американските отношения във Федералното министерство на външните работи на Германия
voigt

Г-н Фогт, какво констатирате, има ли положителни сигнали в трансатлантическите отношения?

Да, мисля, че има позитивни сигнали. Американците се опитаха да гледат напред и поставят на преден план общите усилия. Германският външен министър също се опита да откликне на предложението на Джордж Буш за демократизация на Близкия и Средния Изток. Той каза, ние имаме собствено предложение и трябва да помислим как Европейският съюз и НАТО да си сътрудничат в една такава концепция.
Очаквате ли НАТО да влезе в Ирак?

Това със сигурност е намерението на много американци. Въпросът ще се постави, когато има иракско правителство. Такова няма още. Освен това има много натовски страни, които вече са там. Освен това, когато е налице иракско правителство и то отправи такава молба, тогава би могло да има решение от такъв вид.

Може би и ООН трябва да даде своето съгласие?

Разбира се. По-късно това също ще играе роля, за да се изпълни рамката от международни изисквания. Но аз не мога да си представя германски войски в Ирак.

Може ли през 2004 г. още да се говори за „стара” и „нова” Европа или това вече е минало?

Много честно казано, като култура България винаги е принадлежала към много старата Европа. Затова това разграничаване на „стара” и „нова” Европа не е особено продуктивно и не много коректно от гледна точка на анализа. Вярвам, че това разграничаване няма да определя бъдещето на Европа.

Темата България в НАТО?

Карстен Фогт: Да, да. Бил съм и преди в България и даже по този въпрос съм се изказвал пред българския парламент. Радвам се, че това, което искахме от години сега добива смисъл и става практическа действителност.


Copyright © 2021 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.