Newsletter

Име:
Email:

ХАНС АЙХЕЛ: „БЪЛГАРИЯ Е СТРАНА С БЪДЕЩЕ"

август 2000 г.

ХАНС АЙХЕЛ: „БЪЛГАРИЯ Е СТРАНА С БЪДЕЩЕ"

Hans_Eichel

Наричат Ханс Айхел приятел на ясната линия. Следвал е политология, философия и история. Политическата си кариера започва като кмет на Касел, провинция Хесен, и създава първата коалиция между социалдемократи и зелени в голям град. През 1991 г. печели изборите за министър-председател на провинция Хесен, а през 95-а е преизбран. От април 99-а е финансов министър в правителството на Герхард Шрьодер. Въпреки политиката на желязна  финансова дисциплина, той е изключително популярен.

 

- Господин федерален министър, днес ви чух да казвате: Тук съм сред стари приятели...


- Да, отношенията между България и Германия са приятелски, напълно безпроблемни. Тук съм, за да помогна България възможно най-бързо да намери пътя към Европейския съюз, както и да науча, да видя какво е развитието на България. Със сигурност Германия може много да допринесе. В крайна сметка това е от наш взаимен интерес. Ако заедно изграждаме Европа, от това всички заедно трябва да спечелят.


- Следих внимателно вашата източноевропейска обиколка. Вижда се, че една голяма част от германската европейска политика е именно финансовата политика.


- Да, европейската политика има много общо с финансовата политика, защото Германия дава повечето пари в Европейския съюз. Тя естествено с това допринася и за стабилността на Балканите, за предварителна помощ за страните кандидати за членство. С това искаме да ускорим европейския обединителен процес, защото европейското обединение е от интерес на всички и особено от немски интерес. Една разделена Европа не може да бъде сигурна Европа, както не може да бъде демократична Европа и Европа на благосъстоянието. Затова става дума да се осведомим за условията, с които да ускорим процеса на обединение и да дадем своя принос.


- Германия и България... Има ли, господин министър, финансови въпроси между София и Берлин? Може би забелязахте тук, че когато българите говорят за Европа, мислят доста за Германия и обратно...


- Има много общо с това, че тук, в България, германската икономика е основният инвеститор. Подчертавам изрично, че инвестициите могат да бъдат много повече. Условията тук се подобряват очевидно. България положи големи усилия, болезнени усилия през последните години. Има валутен борд, бюджетният дефицит силно е намален, а инфлацията бе изкуствено поддържана и бе намалена малко след косовската война.
Имате добър икономически растеж. Продължавайте така. От моя гледна точка за немските предприемачи си струва да инвестират в България. Тя е страна с бъдеще. Ще можем да изградим Европа, ако обвържем икономиките си.

- По въпроса за дълга. Ако добре си спомням, още миналото лято германското финансово министерство декларира, че принципно подкрепя българското желание за улеснения
в рамките на Парижкия клуб. Каква е позицията в момента на германското правителство?


- Да, ние много помогнахме. В началото мнозинството не искаше, но ние успяхме да го убедим за 19 процента от дълга. Желанието на България е за повече, но в момента имаме
обща цел. А именно - да осъществим проекти в България. Затова днес решихме да създадем обща група от двете министерства, която да започне работа още в началото на септември. Тази група ще търси финансовите форми за тези проекти.


- А перспективите за Пакта за стабилност...


- Виждам ги като положителни. България сътрудничи в Пакта за стабилност. Това е единствената разумна перспектива за бъдещето на Югоизточна Европа. Противопоставянето на народите в Югоизточна Европа, където не навсякъде има демо-
крация, не е перспектива. Благосъстояние и социална справедливост може да има само чрез сътрудничество, а не чрез противопоставяне. Пактът за стабилност насърчава демокрацията на Балканите.


- Какво казва германският финансов министър на колегите си в Европейския съюз? Институционални реформи плюс... плюс... плюс...


- Със сигурност се нуждаем от институционални реформи в Европейския съюз. Който иска да изгражда общ пазар, който иска да се развива добре, трябва да има общи институции и общи правила. А който има и обща валута, той е принуден да приближава все повече и повече един до друг финансовата си политика, социалната си политика, всички неща от икономическо значение.
- Какво ще кажете у дома след това посещение. Например на германската икономика?
- Струва си да се инвестира в България и затова не е нужно да се чакаCopyright © 2021 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.