Newsletter

Име:
Email:

БНР - Излиза книга за Ким Филби - най-великия разузнавач на XX век

bnr1
Ким Филби - най-великият разузнавач на XX век. След края на своята легендарна кариера Филби заживява в Москва, а една от любимите му дестинации за почивка в този период остава България. Тук той се среща и става приятел с българския разузнавач Тодор Бояджиев. Следват години на срещи и усилена кореспонденция.
Книгата "Ким Филби в спомените на генерал Тодор Бояджиев" ще бъде представена този четвъртък от 18 ч. в Централния военен клуб.

В интервю за предаването "12+3" ген. Бояджиев каза: В разузнаването можеш да намериш приятели, с които те разделя или сближава идейна близост. Днес идеологиите са минали на заден план, материалното е водещо. Имаме цялостна промяна на скалата от морални ценности. Именно тази дружба, която се е базирала на това, че имахме две диаметрално разположени виждания за бъдещето на света, раждаше много приятели и помощници и от едната, и от другата страна.

За книгата ген. Бояджиев коментира: Заглавието на книгата е "Ким Филби в спомените на генерал Тодор Бояджиев", но по-точното заглавие би било "Ким Филби в едно разследване на ген. Бояджиев", именно защото Ким Филби е феномен, за който се дават диаметрално противоположни оценки. Аз не спрях, разказвайки само моите лични впечатления от едно 14-15-годишно приятелство, а тръгнах по следите му, да търся негови приятели и колеги, да търся негови критици, негови противници, дори негови врагове, с които да водя разговор, за да видя наистина днес как трябва да погледнем към този феномен. Другото заглавие на книгата ми, в един много ограничен тираж и само за хора, които лично са го познавали, се казва "Ким Филби шпионинът-човек". Въпреки че Филби има много критици, които го обвиняват в предателство, той отговаря с едно изречение: "За да измениш, трябва да принадлежиш". Аз принадлежах на друго виждане за бъдещето, на което никога не съм изменял.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.Copyright © 2021 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.