Информационна агенция "КРОСС" - Мемоарите на Рабин на български

rabin-cross1София /КРОСС/ За пръв път на български език в издателската програма "Световният гамбит" излизат спомените на израелския министър-председател Ицхак Рабин (“Ицхак Рабин. Спомени”, изд. СИВАС консултинг). Представянето на книгата ще бъде днес от 18.30 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специално за представянето на българското издание на книгата в България пристига синът на Ицхак Рабин, Ювал Рабин. Мемоарите на Рабин се издават с подкрепата на Посолството на Държавата Израел в София.

Специално за събитието, Силвия Ангелова (мецосопран) и Диана Пандова (арфа) ще изпълнят – “Кадиш” от Морис Равел и “О, адмирале” от Наоми Шемер.

Роденият в Йерусалим израелски министър-председател, игра ключова роля в развитието на Израел и способства за установяването на мира в Близкия изток.  Мемоарите дават  оценка на значителни събития в израелската история  и международните отношения, и показват еволюцията в схващанията на Рабин. Той пише за годините, прекарани от него в Хаганата и дава описание на войната за независимост. Рабин подробно излага тактическите ходове на Шестдневната война. Особени акценти в книгата са работата на Ицхак Рабин като посланик в САЩ и сложните преговори с Хенри Кисинджър. Той разказва също така за трудното си решение да санкционира спасяването на отвлечените заложници от летището в Ентебе. Рабин завършва книгата си с проницателна оценка на израелско-египетския мирен договор и перспективите за мир с другите съседи на Израел, включително палестинците. „Нямам претенция да бъда историк, който оценява събитията с т.нар. обективност, пише Рабин. Това са лични мемоари и аз съм изобразил събитията от моя гледна точка, продиктувана от ролята, която съм играл в тях“.

Ицхак Рабин бе убит през ноември 1995 г., една година след като той получи Нобеловата награда за мир заедно с Ясер Арафат и Шимон Перес. Тогава тази новина покруси света. "Има само едно радикално средство да се направи човешкият живот свещен. Единственото радикално решение е реален мир", заяви в речта си Ицхак Рабин при получаването на Нобеловата награда за мир на 10 декември 1994 г. в Осло.

Мемоарите на Ицхак Рабин са интересни не само като поглед към Израел и Близкия изток, но те показват драматичния житейски и политически път на един световен лидер.

Представянето на книгата се осъществява със съдействието на Галерия Модо.

Всички гости ще имат възможност да дегустират вина, предоставени от CASAVINO.

/АС/Copyright © 2022 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.