в. Монитор - Крадци в ателието на Чапа

„Омерзен съм”, коментира лаконично скулпторът
Днес от 18 часа скулпторът Георги Чапкънов ще открие паметната плоча в чест на хореографката Маргарита Арнаудова.

„Омерзен съм”, коментира лаконично скулпторът

monitor

Днес от 18 часа скулпторът Георги Чапкънов ще открие паметната плоча в чест на хореографката Маргарита Арнаудова.

 

monitor2

Скулпторът Георги Чапкънов стана жертва на крадци, научи в. „Монитор”. В навечерието на Нова година злосторници проникнали в ателието му и отмъкнали няколко работи, съобщиха запознати. От МВР потвърдиха случая, без да навлизат в подробности. Скулпторът също беше лаконичен. „Не искам да говоря за това. Чувствам се омерзен, поруган. Ужасно е да нахлуят в личното ти пространство по този начин”, коментира ваятелят.

Ателието е в центъра на София и Чапа работи там неизменно от 35 години, но досега подобно кощунство не се е случвало. Мястото е живата история на българската култура и пази спомена за срещи на титани на духа като Йордан Радичков, Радой Ралин, Борис Димовски, Станислав Стратиев... Чапа е запечатал чертите на всеки от тях и и един ден поколенията ще четат за днешна България и по техните лица.

Макар да е първият обир в ателието на Чапкънов, това не е първото посегателство срещу творби на художника.

Преди няколко години наглеци повредиха шедьовъра му „Отвличането на Европа”, поставен на чешмичката в градинката на улиците „Солунска” и „Ангел Кънчев”. По-късно пък наркоман открадна статуетка със същия сюжет, но в малък формат, от изложба в столична галерия. А през лятото на миналата година посегнаха и на статуята „Аполон Медикус” от градинката пред Централна баня. Бронзовата скулптура беше откъртена от постамента си и захвърлена на земята. Вероятно уплашени от нещо в последния момент, крадците я зарязали.

 







Copyright © 2024 SIVASS CONSULTING LTD. All rights reserved.